Wat is Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma is een bewezen verbetermethode

Lean Six Sigma is gebouwd op principes en methoden die zich bewezen hebben in de loop van de twintigste eeuw. Het integreert de meest effectieve benaderingen om structureel te verbeteren.

Lean Six Sigma bestaat uit een breed scala van bewezen technieken voor het effectief en evidence-based uitvoeren van verbeterprojecten. Het combineert de hulpmiddelen vanuit de Lean methode, gebaseerd op het Toyota Productie Systeem met de projectmatige en data analytische aanpak vanuit Six Sigma, wat ontwikkeld is door Motorola en groot gemaakt door General Electric onder aanvoering van Jack Welch.

Balans Lean en Six Sigma

Juist de combinatie van Lean en Six Sigma maakt de Lean Six Sigma methode ijzersterk, want waar in Lean enige structuur ontbreekt, vult Six Sigma aan met een gestructureerde en data gedreven aanpak. Andersom, waar Six Sigma voor eenvoudigere problemen een overmatig complexe methode kan zijn, biedt Lean direct toepasbare best practices uit de praktijk. Lean Six Sigma biedt tot slot ook een managementstructuur voor bedrijven die streven naar operational excellence in het kader van continu verbeteren.

Overzicht nodig?

Download hier onze poster met het DMAIC-stappenplan. DMAIC staat voor:
Define, Measure, Analyze, Improve en Control

Lean Six Sigma poster

Operational excellence

Operational excellence staat voor uitstekend georganiseerde processen: ze leveren precies wat de klant vraagt, tegen minimale kosten. 

Lean Six Sigma is dé weg naar operational excellence. Dat ziet u bijvoorbeeld bij onze voorbeeldprojecten.

Voorbeeldprojecten

Uitrol in een organisatie

Lees meer

Boeken

Lees meer