'Ik heb besloten om deel te nemen aan de Lean Six Sigma opleiding, omdat ik al een interesse had in Lean en ik mijn competenties naar een hoger niveau wilde tillen. De data-analysetechnieken van Six Sigma bieden een heel actuele aanvulling op het programma. Ik koos voor IBIS UvA vanwege de universitaire aard van de opleidingen, en omdat de Black Belt opleidingen hier hoog staan aangeschreven.   

De combinatie van theoretische voorbereiding met e-learning en verdieping tijdens de lesdagen levert veel op. Tijdens de lessen was er ruimte voor vragen en tactiek. Het materiaal is heel duidelijk en leerbaar. De docenten zijn geroutineerd en dat geeft vertrouwen. Het materiaal en de begeleiding stellen je echt in staat om er wat van te maken. Daarnaast zijn er enkele dagen ingeruimd voor actuele, wetenschappelijke verdieping met specialisten op het gebied van AI en geavanceerde data-analyse en -visualisatie. Dat geeft je de kans om verder te kijken dan de omgeving waar je in zit. 

De aandacht bij LSS voor validiteit en bewezen effectiviteit vormt echt een toevoeging aan mijn praktijk van werken. Er is ook ruimte voor de soft-skills die nodig zijn om de vertaalslag te maken naar collega’s en organisaties die op een andere manier werken.  

Veel van wat ik heb geleerd kan ik nu toepassen in mijn dagelijkse werk. In mijn functie verminder ik de administratieve last en het niet-waardevolle werk dat mensen in mijn organisatie uitvoeren. De doelstelling op organisatieniveau is operational excellence, maar ik merk een interessant bijeffect, namelijk dat mensen gelukkiger worden in hun werk als dat zinvoller wordt door verspilling weg te nemen.  

Heb je ook interesse in een van de Lean Six Sigma opleidingen? Dan raad ik je aan om je aan te melden voor een gesprek met een docent, en je alvast een beetje te verdiepen in de materie. Bekijk ook casestudies op de website van IBIS, zodat je een concreet beeld krijgt van wat de methode oplevert.'