Professor Dick den Hertog benoemd als hoofd van de sectie

Professor Dick den Hertog is benoemd tot hoogleraar Operations Research aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Den Hertog gaat zich als hoogleraar Operations Research richten op het ontwikkelen en oplossen van wiskundige optimalisatieproblemen. Hij combineert theoretisch onderzoek met praktische toepassingen in het bedrijfsleven en in het bijzonder toepassingen binnen een bredere maatschappelijke context.

Het theoretische onderzoek van Den Hertog richt zich op Robust Optimization: het berekenen van robuuste oplossingen voor optimalisatieproblemen met veel onzekerheid in de invoer parameter waarden. Den Hertog gaat in de toekomst onderzoek doen naar het gebruik van kunstmatige intelligentie - en vooral machine learning-methodieken - om optimalisatieproblemen op te lossen.

Den Hertog doet toegepast onderzoek met grote maatschappelijke impact. In 2013 ontving hij als leider van een onderzoeksteam de prestigieuze Franz Edelman Award voor het project Optimalisatie van dijkhoogtes in Nederland. Dit project heeft Nederland naar schatting 7 miljard euro bespaard. Een ander voorbeeld is zijn werk aan de optimalisatie van voedselketens binnen het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, waardoor miljoenen meer mensen beter worden gevoed. Den Hertog doet momenteel ook onderzoek naar de optimale bestraling van tumoren, samen met oncologiedeskundigen van de Harvard Medical School en het Massachusetts General Hospital in Boston.